2030 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ AÇIKLANDI

28 Mar, 2025 | Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Erdoğan burada yaptığı açıklamalarda, içinde bulunulan küresel ortamın, bağımsız ve öngörülebilir kalkınma modellerinin öne çıktığı yeni bir dönemi işaret ettiğini belirterek, tüm stratejilerinin bu çerçevede şekillendiğini ifade etti. Gelecekteki mücadele dönemi için her açıdan hazırlıklı ve planlı bir şekilde hareket etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla hazırladıkları 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi’ni Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda oluşturdular.

“TOGG ARTIK YOLLARDA” Sanayi ürünlerinin daha verimli ve rekabetçi bir şekilde üretileceği bir ekosistem oluşturmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Teknolojik bağımsızlığı en üst seviyeye taşımayı, Türkiye’yi teknoloji üreten ve yüksek teknolojili ürün üretimi ile ihracatında lider ülkelerden biri yapmayı hedefliyoruz. Son 23 yılda elde ettiğimiz başarılarla Türkiye, küresel güç dengelerinde önemli bir söz sahibi haline geldi. Savunma sanayiinde geliştirdiğimiz insansız hava araçları büyük gurur kaynağımız. Beşinci nesil savaş uçağımız KAAN havalandı. İlk yerli elektrikli ve akıllı otomobilimiz TOGG yollarda.”

“BÜYÜK VİZYONUN PARÇASI” Yerli üretimle ürettikleri ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı uzaya gönderdiklerini belirten Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dünyada haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biriyiz. Antarktika’ya 9, Arktik’e 4 bilimsel sefer düzenledik ve ülkemizin kutup bölgelerindeki varlığını pekiştirdik. Teknofestlerle milyonlarca genci teknoloji geliştirme sürecine dahil ettik. Teknoparklar, AR-GE ve Tasarım Merkezleri ile Türkiye’nin inovasyon ekosistemini sıfırdan kurduk. Stratejik alanlardaki öncü konumumuzu pekiştirdik. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi de bu büyük vizyonun bir parçasıdır. Stratejimiz, 5 temel hedef etrafında şekillendi ve 100 strateji ile 20 makro hedef içeriyor.”

“YATIRIMLARI DESTEKLEYECEĞİZ” Yarı iletkenler, nükleer teknolojiler, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda kamu destekleriyle yatırımların etkileşimini artıracaklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Otomotiv sektöründe batarya, hidrojen yakıt pili ve elektronik yakıt teknolojilerine geçişi desteklemek için gerekli adımları atacağız. Uçan araba ve otonom araç teknolojileri gibi yenilikçi alanlarda da yatırımları desteklemeye devam edeceğiz.”

Dijital dönüşümü sadece sanayi sektörüyle sınırlı tutmayacaklarını, ekonominin tüm alanında hızlandıracaklarını belirten Erdoğan, şunları ifade etti: “Fiber iletişim, 5G ve daha fazlası gibi yeni nesil haberleşme altyapımızı güçlendireceğiz. Endüstriyel robotlar ve ileri imalat teknolojileri ile yerli üretim kapasitemizi artıracağız. Dijital dönüşüm için gerekli destekleri sunarak, yerli ve milli siber güvenlik uygulamalarıyla dijital altyapımızı daha dayanıklı hale getireceğiz.”

“KALKINMA VE TİCARET KORİDORLARI İNŞA EDECEĞİZ” Türkiye’nin Avrupa Birliği ile rekabet gücünü sürdürebilmesi için yeşil dönüşüm süreçlerine uyum sağlamasının gerekliliğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Yeşil dönüşüm kapsamında güneş enerjisi ve rüzgar türbini teknolojilerinde yerli üretimi artıracağız. Yeşil hidrojen ekosistemini kurarak karbon yakalama ve depolama teknolojilerinde yerli çözümler geliştireceğiz.”

Küresel değer zincirlerindeki kırılmalara karşı ihracat ve ithalatta pazar çeşitliliğini sağlayacaklarını belirten Erdoğan, ayrıca stratejik işbirlikleri kurarak kritik ham maddelere erişimi güvence altına alacaklarını ifade etti.

“100 MİLYAR DOLARLIK TURCORN DEĞERLEMESİ HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ” Yeni üretim ve lojistik koridorları oluşturmayı planladıklarını belirten Erdoğan, şunları ekledi: “Sanayi tesislerimizin ulaşım bağlantılarını çeşitlendirecek ve altyapılarını güçlendireceğiz. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak mekanizmalar geliştireceğiz. 2024’te 247 milyar dolar olan imalat sanayi ihracatımızı 2030’da 400 milyar dolara çıkaracağız.”

“ÇELİK KUBBEYİ TEK AĞA ENTEGRE EDECEĞİZ” Savunma sanayisindeki başarılarını uzay alanında da tekrarlamak istediklerini belirten Erdoğan, “Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek. Çelik Kubbe ile hava savunma sistemlerimizi tek bir ağa entegre edeceğiz” dedi.

ANTARKTİKA’YA KUTUP ARAŞTIRMA ÜSSÜ Cumhurbaşkanı Erdoğan, biyoteknoloji ve kuantum teknolojileri gibi kritik alanlarda yeni adımlar atacaklarını, ayrıca Antarktika’ya bir kutup araştırma üssü inşa edeceklerini duyurdu.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ KOLEJLERİ GELİYOR Otomotiv üretim altyapısını güçlendireceklerini ve tersine beyin göçü programları ile nitelikli bilim insanlarını ülkeye kazandıracaklarını açıklayan Erdoğan, meslek liseleri ve fen liselerinin özelliklerini birleştiren sanayi ve teknoloji kolejleri kuracaklarını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programda yaptığı konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:

“Bugün; savunma sanayisinden katma değerli maden ve metal işleme, yeni nesil otomotivden sağlık teknolojilerine, güneş enerjisinden petrokimya sektörüne kadar geniş bir yelpazede toplamda 9,3 milyar dolar yatırım büyüklüğüne sahip 19 yeni yatırımı duyuruyoruz. Bu yatırımlar, Samsun’dan Kırıkkale’ye, Edirne’den Sivas’a, Kayseri’den Mardin’e kadar ülkemizin farklı bölgelerinde gerçekleştirilecek ve 20 binden fazla nitelikli iş imkânı oluşturacaktır. Bu yatırımlar, aynı zamanda cari dengemize yıllık 12,4 milyar dolar katkı sağlayacak. Güneş hücreleri, kan plazması fraksiyonasyonu, hava savunma ve füze sistemleri, radar sistemleri, yeni nesil elektrikli araçlar, eğitim ve hafif kara taarruz uçağı gibi stratejik alanlarda sağlanacak üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetleri, sanayi ve teknoloji tarihimizde yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgemiz, Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirme yolunda büyük bir adım olacaktır. Önümüzdeki beş yıl içinde; nükleer reaktörler, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler ve yapay zeka gibi pek çok alanda alacağımız adımlar, ülkemizi yüksek teknolojili ülkeler arasında daha güçlü bir konuma taşıyacaktır. Fiber iletişim, 5G ve ötesi haberleşme altyapı yatırımları, yerli ve milli siber güvenlik uygulamaları, robotik sistemler ile işletmelerimizin dijital ekonomiye entegrasyonunu hızlandıracağız. Yenilenebilir ve nükleer enerjiyle güç kazanan sanayimiz, düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçiş yapacak. Kuracağımız yeni kalkınma ve ticaret koridorları ile kazan-kazan ilkesiyle stratejik ortaklıklar kurarak, ülkemizin küresel pazarlara entegrasyonunu sağlamlaştıracağız. KOBİ’lerimizin verimlilik ve ölçek büyütme ihtiyaçlarını karşılayacak adımlar, yerel potansiyeli harekete geçirecek. İmalat sanayimizi daha dayanıklı ve rekabetçi bir hale getirecek programlarla, sürdürülebilir büyümeyi pekiştirecek finansman kaynaklarını çeşitlendireceğiz. Bu yatırımlar, girişimcilerimize yeni fırsatlar sunacak ve Türkiye’nin sanayi altyapısını güçlendirecektir.”

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük ölçekli sanayi yatırımları yapan firmaların yetkililerine teşekkür belgelerini takdim etti.

Kaynak

Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Share This