Her yıl Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO), Cornell Üniversitesi ve INSEAD işbirliğinde hazırlanan Küresel İnovasyon Endeksi’nin 2018 yılı raporu dün açıklandı. 126 küresel ekonominin inovasyon performansı değerlendiren Küresel İnovasyon Endeksi raporuna göre, geçen yıl 43’üncü sırada yer alan Türkiye bu yıl 50’inci sırada yer aldı.
Endeks, inovasyon girdileri ve inovasyon çıktıları olmak üzere iki alt endeksten oluşuyor. Bu iki alt endekste toplam yedi alt bileşenden oluşuyor. Bu bileşenler altındaki göstergelerle puanlar hesaplanıyor ve farklı ülkeleri karşılaştırma imkanı sunan bir Küresel İnovasyon Endeksi sıralaması ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra ülkelerin inovasyon çıktıları için ne kadar girdi kullandığına işaret eden inovasyon etkililik oranı hesaplanıyor. Bu yılki Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 126 ülke yer aldı. Ülke sayısı geçen yıla göre 1 azaldı.
Küresel İnovasyon Endeksi’nde 126 ülke arasında ilk 10’a giren ülkeler sırasıyla; İsviçre, Hollanda, İsveç, İngiltere, Singapur, ABD, Finlandiya, Danimarka, Almanya ve İrlanda şeklinde sıralandı
Endekste 8 yıldır yerini koruyan İsviçre bu yılda ilk sırada yer alırken, Çin’in ilk 20’e yükseldiği dikkat çekti. Çin orta gelirli bir ülke olarak inovasyonda gelişmiş ekonomiler arasında yer aldı.
Türkiye 2018 sıralamasında bu yıl 7 sıra birden düşerek 50’nci oldu.
Sıralama neye göre yapılıyor?
İnovasyon endeksi için oluşturulan veriler İnovasyon Girdi Alt Endeksi ve İnovasyon Çıktı Alt Endeksi olmak üzere alt eksene dayanıyor.
İnovasyon Girdi Alt Endeksi 5 temel bileşen ve bu bileşenler 3 göstergeden oluşuyor:
1- Kurum ve Kuruluşlar: Politik çevre, düzeneyelici çevre, iş çevresi
2- İnsan Kaynağı ve Araştırma: Eğitim, yükseköğretim, ar-ge
3- Altyapı: Bilişim, genel altyapı, sürdürülebilir çevre
4- Pazar Gelişmişliği: Kredi, yatırım, ticaret ve rekabet
5- İş Gelişmişliği: Bilgi işçileri, inovasyon çevresi, bilgi birikimi
İnovasyon Çıktı Alt Endeksi ise 2 temel bileşenden oluşuyor:
1- Bilgi ve Teknoloji Çıktıları: Bilgi üretimi, etkisi ve yayılımı
2- İnovatif Çıktılar: Maddi olmayan varlıklar, yenilikçi ürün ve hizmetler, çevrimiçi yaratıcılık