Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj Altyapısı Çağrısı açıldı.
Destek kararı verilen yatırım projeleri kapsamında, kurulan şarj istasyonlarındaki şarj ünitesi için makine ve teçhizat desteği ayrıca dağıtım trafosu, pano ve kablolama yatırımları için yardımcı teçhizat desteği sağlanır.
Çağrı Takvimi;
Çağrı kapsamında, proje başvurularının en geç 20 Haziran 2025 tarihi mesai bitimine kadar tamamlanması gerekmektedir.
Destekler;
- Şarj ünitesi yatırımları kapsamındaki makine ve teçhizat harcamalarına azami % 60 oranında hibe desteği sağlanır.
- Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak dağıtım trafosu yatırımları için 180 bin TL’yi aşmamak üzere % 50 oranında hibe desteği sağlanır. Dağıtım trafosu ihtiyacında kurulum yapılacak lokasyon için ilgili elektrik Dağıtım Şirketinden ihtiyaca yönelik yazı alınması gerekli olup, yalnızca fatura tarihi itibariyle geçerli yerli malı belgesine sahip azami 400 kVA gücünde dağıtım trafoları hibe desteğinden faydalanabilecektir.
- Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak fatura tarihi itibariyle geçerli yerli malı belgesine sahip azami 100 metre kablo yatırımı için 75 bin TL’yi aşmamak üzere % 50 oranında hibe desteği sağlanır.
- Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak fatura tarihi itibariyle geçerli yerli malı belgesine sahip şarj ünitesi panosu yatırımı için 50 bin TL’yi aşmamak üzere % 50 oranında hibe desteği sağlanır.
- Destek almaya hak kazanan Yatırımcı için şarj ünitesi yatırımlarına sağlanacak destek oranı, 6. Bölümde hesaplanan “talep edilen destek oranı” olarak uygulanır (Tamamlanan yatırımlarda sağlanacak destek tutarı, “talep edilen destek oranı” ile KDV hariç fatura tutarının çarpımı şeklinde hesaplanacaktır.). Ancak, bu şekilde sağlanacak destek tutarı, 6. Bölümde hesaplanan “ünite başına azami destek tutarı”nı aşamaz.
- Tamamlanan yatırımlarda, desteğe konu kurulan hızlı şarj ünitesinin toplam gücü 180 kW ve üzerinde ise ilgili ünite için verilecek destek, diğer maddeler kapsamında hak edilen destek tutarına, bu bölümün (f) maddesi kapsamında hesaplanan desteğin % 20’si ilave edilerek hesaplanır. 180 kW güce sahip şarj ünitesi kurulması halinde bu üniteler her bir çıkıştan 180 kW güce ve 500 Amper tepe, asgari 400 Amper sürekli akım kapasitesine çıkabilecek uygun kablolar ile donatılmış olmalıdır.
- Bu bölümün (g) maddesi uyarınca artırılarak sağlanacak destek miktarı, ilgili şarj ünitesinin yatırım maliyetinin % 75’ini geçemez. Yatırım konusu kapsamında yapılacak şarj ünitesi, dağıtım trafosu, şarj ünitesi panosu ve kablolama dahil olmak üzere sağlanacak destek miktarı, toplam yatırım maliyetinin % 75’ini geçemez.
Destekten Yararlanma Şartları;
- Yatırımı yapılan şarj üniteleri, 14/3/2013 tarih ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan bir lisans veya sertifika altında tüm elektrikli araçlara hizmet vermek üzere aktif olarak çalışır halde bulunmalı, EPDK’nın ilgili veri tabanına kayıtlı olmalı, 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri ile “TS 13912 Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları – Kurulum ve Güvenlik Standardı”na uygun olmalı ve bu durum TSE tarafından belgelendirilmelidir.
- Bir yatırımcı, birden fazla Yatırım Konusu için başvuruda bulunabilir ancak Çağrı kapsamında en fazla 5 adet Yatırım Konusu için destek almaya hak kazanabilir. Yatırımcı, 5’ten fazla Yatırım Konusu için başvuru yapması halinde öncelik sıralamasını başvuru esnasında Portal’e yükler. Aralarında doğrudan bir ortaklık ilişkisi bulunan ya da ortaklarının bir kısmı veya tamamı aynı tüzel veya gerçek kişiler ile bunların yakınlarından (eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri) oluşan işletmeler için de bu kısıt uygulanır.
- Herhangi bir Yatırım Konusu için destek tanımlanan yatırımcılar, destek kapsamında aldıkları şarj ünitelerini 1 yıl boyunca diğer işletmelere satamaz, kiralayamaz; ünitelerin kullanım hakkını her ne ad altında olursa olsun devredemez. 1-3 yıl arası süre ile satış, kiralama veya kullanım hakkı devri ise Bakanlık onayına tabidir.
- Herhangi bir Yatırım Konusu için destek tanımlanan yatırımcılar, destek kapsamında kurulumunu yaptıkları şarj ünitelerinin yerini aynı il ve ilçe içerisinde olmak kaydıyla Bakanlık onayıyla değiştirebilir.
Proje Süresi;
Proje süreleri, proje bitiş tarihi 30 Eylül 2026’yı aşmayacak şekilde belirlenir.