Dr. Ömer Özdinç
Sosyal İnovasyon Ajansı‘nın davetlisi olarak Konya’daydım. Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyonun gidişatı üzerine keyifli bir sohbet oldu.
Sosyal inovasyon faaliyetlerini kurumsallaştırmaya yönelik olarak kurulan Ajansın çalışmalarını çok önemli buluyorum. Konya Büyükşehir Belediyesinin böyle bir girişime öncülük etmesi de çok mühim. Çünkü hem çoğunlukla ticari getirisi olmayan bu tür faaliyetlerin kamu eliyle fonlanmasını sağlıyor hem de bu ajansta geliştirilen çözümlerin hayata geçmesini kolaylaştırıyor.
Bildiğiniz gibi hashtag#Sosyalİnovasyon toplum yararına olan inovasyon anlamına geliyor. Geniş bir sosyal etki oluşturmuş yenilikçi çözümler için bu kavram türetilmiş. Son yıllarda kamunun bu tür faaliyetlere sahip çıkması özellikle Batı ülkeleri ve Japonya başta olmak üzere dünyada yükselen bir trend.
Türkiye’de bu faaliyetlerin yeterince yaygınlaştığını ve kamu yararı için önemli imkanlar sunan sosyal inovasyona kamunun gerektiği kadar sahip çıktığını söylemek zor. Konya örneğinde yaratıcı ve multi-disipliner (sosyolog, mimar, mühendis, pedagog vb.) bir ekip tarafından geliştirilen yenilikçi çözümlerin toplumsal sorunlara etkili müdahalesine şahit oluyoruz.
Ne yazık ki sivil toplum ve özel sektör ayağında da aynı eksikliği görüyoruz.
Peki özel sektör toplumsal faydaya yönelik olan inovasyonlar için ne yapabilir? Pekala sosyal etkiyi de hedefleyen sürdürülebilir iş modelleri geliştirebilir. Kurum düzeyinde veya kurum içinde bir nevi sosyal girişimci birimler oluşturabilir.
Dolayısıyla bu faaliyetler bir yandan hedeflenen toplumsal yararı yaygınlaştırırken bir taraftan ticari fayda da üreterek özel sektörün bu faaliyetlere katılımını teşvik edebilir.
Çarpık şehirleşme, kültürel değişim, kutuplaşma, dezavantajlı grupların sorunları, iklim değişikliği, afet etkisi vb. toplumsal problemlere etkin çözümler bulmak için bir an önce herkes elinden geleni yapmalı!
Bunun için sosyal inovasyon, herkesin yaratıcılığını toplum için seferber edebileceği önemli bir manivela! Onu hızla her alanda kurumsallaştırmalı ve bu faaliyetleri sürdürülebilir kılmak için samimi bir çaba içinde olmalıyız.